Wortels snijden op De Woeste Kop

 

De vraag vanuit meerdere golfbanen om met een oplossing te komen voor de bewatering van de diverse holes i.v.m. de worteling van de omliggende bomen/bossen. Was voor ons een leuke uitdaging. Een van deze golfbanen die ons deze vraag stelde was De Woeste Kop.  En waar we vorig jaar onze eerst proef hebben uitgevoerd met succes.

 

Het probleem

De Woeste Kop is gebouwd op een terrein waar eind jaren 60, met de verbreding van het kanaal van Terneuzen naar Gent, al het overtollige zand is opgespoten. Met de aanleg van De Woeste Kop in de jaren 80 zijn de Holes aangelegd en zijn er heel veel bomen/bossen aangeplant in de ongeveer 40 cm. dikke toplaag.

Na lang kwakkelen zijn de bomen uiteindelijk aangeslagen maar diep wortelen zit er niet in. Zeg toch zelf welke boom wil er nu het schrale zand in waar weinig tot niets aan voedingsstoffen te vinden is. Met gevolg dat de wortels soms wel tot het midden van de fairways en onder de greens terecht komen om water en voedingsstoffen te vinden. Waarnaar U wel begrijpt dat dit een enorme concurrentie is voor het gras.

 

De oplossing

Na dus vorige jaar onze eerst proef te hebben uitgevoerd op Hole 3 van De Woeste Kop, is gebleken dat het doorsnijden van de wortels van de omliggende bomen/bossen een zeer geschikte oplossing is.

Hiervoor hebben we, Bas van Oosterhout VOF, een speciaal mes ontwikkeld die er voor zorgt dat de wortels netjes worden doorgesneden en in de grond blijven zitten en niet omhoog worden getrokken. Waardoor er geen tot minimale schade ontstaat aan de Holes.

De lijn waar is gesneden was na de proef goed zichtbaar, dit doordat de grassen er zichtbaar schik van hadden. Nu er voldoende voedingstoffen en bewatering beschikbaar was, zonder dat deze belangrijke elementen werden onttrokken door de wortels van de bomen/bossen.

 

En met trots kunnen wij dan ook mededelen dat er opdracht is gegeven door de Woeste Kop om dit jaar veel Fairways te snijden, om het gras te geven wat het nodig heeft. Dus heeft u een dergelijk probleem op uw golfbaan, neemt u dan contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

 

« »